20 ianuarie 2013

24 Ianuarie - Unirea Principatelor

   La 24 ianuarie, din 1859 încoace,  aniversăm un moment crucial din istoria poporului roman, Unirea Principatelor,  eveniment ce a pus piatra de temelie a statului român modern.


Harta Principatelor Unite ale Moldovei şi Valahiei la 1859
Sub conducerea domnitorului Alexandru Ioan Cuza, Moldova şi Ţara Românească, cele două provincii româneşti separate printr-o istorie adeseori potrivnică, au devenit un singur stat – Pricipatele Unite ale Moldovei şi Valahiei, iar mai târziu, România. 24 ianuarie 1859 a rămas astfel în istoria neamului românesc ca dată a Micii Uniri, eveniment ce avea să creeze premisele Marii Unirii din 1918.


  


   Biblioteca Tătăruşi organizează cu prilejul aniversării a 152 de ani de la Unirea Pricipatelor manifestări culturale ce vor cuprinde: o expozitie de carte, dansuri populare, melodii tematice, recitari de poeziii cu specific istoric, care vor scoate în evidenţă importanţa şi semnificaţia zilei de 24 ianuarie. Nu în ultimul rand, ca în fiecare an, tătăruşenii vor avea ocazia să asculte, şi de ce nu, se vor prinde în Hora Unirii…

Stema Principatelor Unite (1960)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Introduceti comentariul dvs. aici

 

B T by Blogger