26 martie 2019

Atracții turistice- Fântânița cu trei cruci


Legenda Fântâniței cu trei cruci

Pe drumul de pădure care leagă satul Țigulea, de la de la noi din Tătăruși, cu satul Homița din Cristești, pe partea stângă, se văd trei cruci, așezate una lângă alta, alături de o fântână zidită cu piatră și ghizduri de stejar. Locul se găsește la câteva sute de metri de dealul numit „ Curțile Zmeilor”.
„ Se spune, că în urmă cu aproape două veacuri, vestitul haiduc Coroi, de prin părțile Botoșanilor, și-ar fi ucis trei tovarăși de haiducie, care l-au trădat, luându-i o sumă de bani ce nu li se cuvenea, ascunzându-se prin aceste locuri. Unii spun, că ar fi stat într-o grotă săpată la „ Curțile Zmeilor”. Ducându-se odată în târg la Lespezi, unde se aduna lume și de prin părțile Botoșanilor, au fost recunoscuți de un om al acelor locuri, care l-au anunțat pe Coroi. Într-o zi, Coroi a venit la târg, îmbrăcat în popă și însoțit de alți tovarăși, i-a urmărit pe aceștia până la ascunzătoarea din pădure.
 După ce i-au scos din ascunzătoare pe cei trei tovarăși de haiducie, i-a coborât din dealul de la „ Curțile Zmeilor” și a pornit cu ei spre Homița. Când au ajuns în dreptul fântânii , cel mai bătrân dintre ei a cerut să-l lase să bea apă pentru ultima dată. După ce a băut apă , le-a spus foștilor tovarăși să fie primul pedepsit, pentru că el este cel mai vinovat de răul făcut. „Rugămintea„ lui a fost ascultată, între timp ceilalți doi fiind legați de copaci, primindu-și pedeapsa cuvenită, după „ legea haiducească”. La un timp , i-au găsit niște gospodari ce veniseră să caute lemne de foc, și ca niște buni creștini, cu frică de Dumnezeu și de stăpânire, au anunțat autoritățile și preotul din sat, care au hotărât să-l îngroape la marginea cimitirului din sat, fără a li se mai afla nici până astăzi numele lor.  Iar lângă fântână, au cioplit, din lemnul de care fuseseră legați cei doi, trei cruci, pe car le-au așezat una lângă alta. Și de atunci, drumeții și oamenii acestor locuri i-au zis ”La fântânița cu trei cruci”.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Introduceti comentariul dvs. aici

 

B T by Blogger