10 martie 2021

Tătăruși - bogată vatră etnofolclorică- Tradiții cu Dumitru Șerban

 Astăzi poposim pe teritoriul uneia dintre cele mai frumoase comune din județul Iași, o localitate cu oameni gospodari, toți unul și unul, care-și deschid sufletul, pentru dumneavoastră, povestindu-ne din împlinirile spirituale și materiale ale zonei în care locuiesc și pe care o iubesc.

Așadar, în ediția de astăzi a emisiunii Tradiții, poposim în vatra etnofolclorică Tătăruși.
      Primul invitat la dialog este primarul comunei - Costel Iosub - cel care ne introduce în atmosfera zonei, prezentându-ne localitățile pe care le administrează.

Al doilea interlocutor al ediției este viceprimarul comunei, Gheorghe Mirel Lazăr, cel care ne vorbește despre ultimele apariții editoriale dedicate comunei Tătăruși, dar ne aduce detalii și despre Ansamblul Folcloric - Bucovina Mică - din localitate.



A treia voce pe care o difuzăm aparține domnului profesor de istorie - Dumitru Gafița - un om dedicat păstrării mărcilor identitare ale comunei Tătăruși, vorbindu-ne despre învățătorul Alexandru Vasiliu-Tătăruși, dar și despre alte personalități care au făcut și fac cinste zonei, iar spre finalul dialogului aflăm de la Domnia Sa mai multe despre punctul muzeal din localitate.








În Tătăruși s-a născut, în luna ianuarie a anului 1876, învățătorul, folcloristul Alexandru Vasiliu, un om ancorat în valorile satului autentic, un dascăl cum rar îți este dat să întâlnești, profesând în Tătăruși peste 30 de ani, între anii 1895 - 1929.
Imaginea învățătorului autentic, a chipului blajin și blând, a experienței și profesionalismului, a privirii care lasă timpul încă să vorbească, a unui chip care conturează un personaj dintr-o altă lume, dar neapus și viu încă, îl găsim în satul Tătăruși, fiind numele și marca identitară a satului, mândria localnicilor, care veghează și astăzi din tabloul original etalat în Muzeul Etnografic din comună.
Portretul este de o frumusețe rară, cu un chip iconic, bărbatul unic căruia i-au fost nelipsite instrumente precum fluierul, traista, costumul popular; simbolic - fluierul reprezintă comuniunea strâns legată dintre om-natură, om-divinitate, fiind un generator de energii, un suflu al țăranului autentic; traista - conturează universul închis în care sunt ermetizate lucrurile personale necesare sufletului, o mică avere a omului care nu pleacă la drum fără a-și adăposti cele utile; costumul popular este elementul vestimentar care impune respect, frumusețea acestuia reprezentând de veacuri legătura strânsă, conectorul dintre om și comunitate, a omului care sfințește locul.
Amintim toate acestea, dragi prieteni, pentru că autoritățile locale ne-au pus la dispoziție câteva înregistrări cu renumitul dascăl, înregistrări realizate în anul 1928 de către un profesor de la Sorbona și în ediția de astăzi a emisiunii noastre vă invităm să ascultați - la fluier și cu vocea - câteva din melodiile populare din repertoriul vestitului folclorist, iar doina Foaie verde iarbă neagră o postăm, spre ascultare, aici, pe site-ul Radio Iași.  




Folcloristul Alexandru Vasiliu-Tătăruși în paralel cu munca la catedră, a desfășurat și o bogată activitate de culegere a folclorului. Cele două volume apărute sub egida Academiei Române cuprind: urături, povești, bocete, cântece, legende culese de la țăranii din Tătăruși. Alte culegeri de folclor ale dascălului tătărușean au apărut în reviste ca: “Șezătoarea”, “Ion Creangă”, “Făt-Frumos”, “Datina” și altele. 




Sursa https://dumitruserban.blogspot.com/2019/03/tatarusi-bogata-vatra-etnofolclorica.html

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Introduceti comentariul dvs. aici

 

B T by Blogger