14 martie 2010

Comuna Tătăruși

,,De peste cinci –şase veacuri trăiau pe aici tătarii. Cei veniţi de peste munte (din Ardeal ) i-au alungat pe tătari, nemairămânând decât o femeie care se căsători cu un rus, iar fiilor lor li s-a spus ,,tătăruşi” , fiindcă erau neam de tătari şi ruşi. Sămânţa lor s-a pierdut , dar numele satului a rămas Tătăruşi ’’-spune o legendă auzită în 1894 de la un bătrân de 100 de ani, care dă o explicaţie exotică originii localnicilor şi numelui.



Dintre cele 157 de sate din zona Paşcani infiinţate în sec. XIV-XX, cel mai vechi este satul Tătăruşi, atestat documentar în data de 2.07.1398.
Comuna Tătăruşi s-a înfiinţat în 1864, când potrivit legii , trebuiau minim 100 de familii (circa 500 locuitori) pentru a înfiinţa o comună.
Comuna Tătăruşi se află situată în partea de est a României, în vestul Podişului Moldovenesc, în jumătatea sudică a interfluviului Moldova –Siret. Este aşezată în NV judeţului Iaşi , la limita cu judeţul Suceava.
Vecinii comunei Tătăruşi sunt :
* la N -satul Probota , comuna Dolhasca , jud.Suceava
* la V -comuna Forăşti , jud. Suceava
* la SV -satul Broşteni , comuna Drăguşeni, jud. Suceava
* la E -satul Heci , comuna Lespezi , jud. Iaşi
* la SE -satul Conţeşti , com. Valea Seacă , jud. Iaşi
* la S – satul Homiţa , com. Cristeşti , jud. Iaşi
Relieful comunei apare fragmentat , sub forma unor interfluvii deluroase structurale şi sculpturale cu înălţimi de la 325 până la 476 m. Comuna este aproape înconjurată de dealuri împotrivite.
Reţeaua hidrografică a comunei Tătăruşi se caracterizează printr-un regim cu frecvente variaţii de debit. Debitul pâraielor este mic , dar permanent. În iernile geroase îngheaţă . Creşterile de debit şi nivel sunt provocate de ploile torenţiale şi de zăpezile care se topesc brusc.
În pădurea ce acoperă dealul dinspre râul Moldova se afla rezervaţia naturală forestieră şi botanică Tătăruşi cu pădure colinară de fag reprezentativă pentru Moldova cu arbori de peste 100 de ani şi înălţimi de 32-33 m.
Pădurile din Tătăruşi adăpostesc un număr important de specii faunistice : căprioare , cerbi , mistreţi , vulpi , pisici sălbatice , veveriţe , jderi s.a..
Comuna Tătăruşi se întinde pe o suprafaţă de 6542 ha (păduri 2037 ha , paşuni 838 ha şi teren arabil 3667 ha ) având cinci sate componente :
Tătăruşi (reşedinţa comunei )-1747 locuitori
Pietrosu -1056 locuitori
Uda -1556 locuitori
Iorcani -892 locuitori
Vâlcica -395 locuitori

Activităţile de bază ale tătăruşenilor sunt agricultura şi creşterea animalelor . Iar dintre activităţile economice putem enumera : prestări servicii , morărit , panificaţie ,tâmplărie , construcţii de locuinţe , amenajări interioare , comerţ (SRL ,AF , PF ).

Legăturile cu celelalte localităţi , asfaltate şi pietruite , este realizată prin drumurile comunale : DC 132 Vâlcica-Conţeşti , DC 133 Uda-Homita , DC 134 Tătăruşi –Probota şi prin drumul judeţean DJ 208 Heci-Pietrosu-Uda-Iorcani –Forăşti .

Transportul in comun este asigurat de microbuzele firmei Sprinter AGM pe rutele Paşcani-Tătăruşi , Paşcani-Iorcani şi retur.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Introduceti comentariul dvs. aici

 

B T by Blogger