4 decembrie 2012

Premiul Nobel pentru Literatura pe 2012

Premiul Nobel pentru Literatura pe anul 2012 a fost decernat autorului chinez Mo Yan, a anuntat, la Stockholm, Academia suedeza, juriul apreciind lucrarile acestuia “de un realism halucinant, in care imbina povestile populare, istoria si contemporanul". “Mo Yan, asociind imaginatia si realitatea, perspectiva istorica si sociala, a creat un univers care, prin complexitatea lui, aminteste de scriitori precum William Faulkner si Gabriel Garcia Marquez, ramanand totodata ancorat in vechea literatura chineza si in traditia populara a basmului", a mai argumentat Academia suedeza.
Mo Yan (57 de ani), cel mai important scriitor chinez contemporan, si-a castigat notorietatea internationala cu romanul “Sorgul rosu" (1987). Volumul a fost tradus in limba romana in 2008, la Humanitas Fiction. Ecranizarea omonima a romanului, regizata de Zhang Yimou, a fost recompensata cu "Ursul de Aur“ la Festivalul de Film de la Berlin in anul 1988.
Autor prolific, Mo Yan a publicat peste optzeci de povestiri si zece romane, cele mai cunoscute fiind: “Cantecele usturoiului din Paradis" (1988), “Treisprezece pasi" (1989), “Tara vinului" (1993), “Tate mari si solduri late" (1995), “Mesteru-i din ce in ce mai amuzat" (1999), “Patruzeci si una de bombe" (2003), “Obosit de viata, obosit de moarte" (2006). Romanele si povestirile sale au fost traduse in numeroase limbi, iar cateva au fost ecranizate. Mo Yan a fost recompensat cu prestigioase premii nationale si internationale, culminand cu Nobelul pentru Literatura in 2012.
“Mo Yan", care inseamna “Nu vorbi!", este un pseudonim. Numele sau adevarat este Guan Moye. In 2011, Premiul Nobel pentru Literatura a fost castigat de poetul suedez Tomas Transtromer.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Introduceti comentariul dvs. aici

 

B T by Blogger